VOLZET – VOLZET – VOLZET – VOLZET – VOLZET

In deze cursus met Lieve Galle (www.kruidencursus.com) gaan we tijdens 4 volle dagen een jaar rondkijken wat eetbaar is in de natuur.

26 april: Lente

We maken kennis met elkaar en overlopen enkele algemene wildpluk-afspraken, waardoor je veilig en op een duurzame manier kan oogsten.

En dan duiken we samen de lente in: de periode waarin groene wilde blaadjes op hun lekkerst zijn. Je leert deze jonge blaadjes identificeren, het beste oogstmoment kiezen, en verschillende manieren om deze culinair en medicinaal te verwerken. Wist je dat er zelfs bomen zijn met eetbare blaadjes? Hier en daar zijn de eerste bloemen er al, die geven we natuurlijk ook een ereplaats in onze bereidingen.

28 juni: Zomer

De zomer biedt ons steeds meer groen, dat we nu in overvloed kunnen oogsten. Hoe verwerk je al die planten culinair en medicinaal? Welke bewaarmethoden gebruik je om een wintervoorraad aan te leggen? En waarom krijgen sommige planten in deze periode een totaal andere bladvorm dan in de lente, en hoe weet je dan dat het toch dezelfde plant is?

Daarnaast verrast de natuur ons met kleurrijke en smaakvolle wilde bloemen waar we mee kunnen werken. Ze kunnen van het meest eenvoudige gerecht iets feestelijk maken.

6 september: Nazomer

De kleurrijke wereld van wilde bloemen wordt nu ingeruild voor felgekleurde bessen en ander wild fruit. Welke meerwaarde hebben deze vruchten tegenover gecultiveerde? Hoe kan je ze verwerken en bewaren?

Ook aromatische wilde zaden kan je nu overal vinden. Ze zijn heel geconcentreerd en je hebt er maar weinig van nodig om verrassende smaken te creëren in de keuken. Het ideale moment om ook je kruidenkast in de keuken te laten verwilderen.

8 november: Herfst

Tijdens deze les gaan we op zoek naar onderaardse schatten: de wortels van wilde planten. Sommige daarvan zijn eetbaar als wilde knolgroente, andere zijn dan weer sterk geconcentreerd en kan je gebruiken om je lichaam te ondersteunen tijdens de winterperiode.

Ook krijg je tijdens deze laatste sessie voldoende tips om de winter te overbruggen. Sommige wilde planten kan je nu nog drogen om later te gebruiken, of je kan het zaad verzamelen om te laten ontkiemen, en sommige planten kan je zelfs de hele winter door oogsten.

We werken met een kleine groep minimum 8 en maximum 15 personen.

De dagen kunnen niet apart gevolgd worden.

Tine zal voor ons een heerlijke bio, vegan maaltijd koken.

Prijs:                    320 euro (incl maaltijd) voor de reeks
Datum:               26/4 – 28/6 – 6/9 – 8/11 van 10u tot 16u00
Plaats:                De Avalonhoeve, Schaperstraat 6,
                               9860 Scheldewindeke
Inschrijven:     VOLZET, mail gerust je interesse door naar tine@deavalonhoeve.be, dan kunnen we het volgend jaar opnieuw organiseren!